Jószolgálat-díj

A Jószolgálat-díjat 2016-ban Báró Twickel György, a Twickel Szőlőbirtok Kft. főtámogatásával hozta létre. A szociális hivatást és az önkéntes segítségnyújtást népszerűsítő elismerés a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány és a 7 nagy magyar segélyszervezet együttműködésében valósul meg.

Zichy Mária Terézia grófnő emlékének ajánlott alapítvány célul tűzte ki névadója szellemi és erkölcsi örökségének ápolását. Az alapítvány regionális – székhelye szerint: Szekszárd és környékén -, országos és nemzetközi szinten támogat rászoruló családokat, személyeket, valamint feladatának tekinti felhívni a figyelmet a szociális munkában áldozatos és példaértékű tevékenységet kifejtő személyekre, közösségekre, tevékenységük társadalomra gyakorolt hatására.

A Jószolgálat-díjat minden évben odaítélik a hivatásszerű és önkéntes szociális munka különböző területein kiemelkedő munkát végzőknek. A cselekvés díja célja többek között, hogy a különböző területeken szociális munkát végzők gyakran láthatatlan, de áldozatos és példaértékű munkáját, valamint annak társadalomra gyakorolt hatását bemutassa, a különböző szociális életpályákat népszerűsítse, és azok társadalmi elismertségét növelje. A díj missziója továbbá, hogy a díjazott személyek és intézmények széles körű bemutatásán keresztül a szociális munka különböző közegeinek mindennapjaiba is betekintést adjon. Egész éven át tartó médiakampányon keresztül hívja fel a figyelmet a rászorulókra, valamint az irántuk való tolerancia és cselekvő szeretet fontosságára.

A Jószolgálat-díjra megfelelő ajánlással országos szinten bárki jelölhet olyan személyeket, szervezeteket és közösségeket, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek az alábbi területek valamelyikén: családokért végzett szociális munka, kisebbségekért végzett szociális munka, fogyatékkal élőkért végzett szociális munka, idősekért végzett szociális munka, hajléktalanokért végzett szociális munka. 

Idén az elmúlt évek jelöléseinek tapasztalatai alapján a kategóriák sora kibővült a külhoni vándor-díjjal. A 2019/20-as évadban a Kárpátalján élő szórványmagyarság segítőit kívánja támogatni az alapítvány. A pályázatokat a joszolgalatdij.hu/jeloles oldal űrlapján keresztül lehet benyújtani 2019. november 30-ig. A felterjesztésekből a szakmai zsűri – a külhoni vándordíj mellett – az életműdíjat és a hivatásszerűen végzett szociális munka kategóriáiban választ díjazottakat. Az önkéntes kategóriákban a jelölések alapján 2020 januárban online szavazással a közönség választja ki azokat a személyeket és civil közösségeket, akiket érdemesnek ítél a Jószolgálat-díj elismerésére.

A díj szóvivője Gáspár Judit, aki Szerekes Csaba filmrendezővel számos olyan dokumentumfilmet készített, amelynek célja az érzékenyítés, a segítségre szorulók bemutatása és láthatóvá tétele volt. A 2019/20-as évad nagykövetei Barabás Évi műsorvezető és Molnár Ferenc ’Caramel’ énekes, akik a civil életükben is sokszor csatlakoznak jótékonysági akciókhoz. A díj nagyköveteiként saját eszközeikkel támogatják azt, hogy társadalmunk látásmódja formálódjon, észrevegyük azt, hogy milyen sokan és sokféleképpen segítik a hátrányos helyzetű embertársainkat. 

A Jószolgálat-díj egyben egy társadalom-érzékenyítő kampány, amely széles körben népszerűsíti a szociális munkát, bemutatva annak mindennapi nehézségeit és örömeit egyaránt. A 2018/19-es évad díjazottjairól az Index.hu főtámogató médiapartner készített fotósorozatot, amelyből szeptember 5-én szabadtéri kiállítás nyílt a budapesti Március 15-e téren. A tárlat október 30-a után vidéki városok közterein kerül kihelyezésre.

 

A 2019 februárjában díjazottakat a 7 nagy magyarországi segélyszervezet képviselőiből álló szakmai zsűri választotta ki. A díjakat a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója, Báró Twickel György és a szakmai segélyszervezetek képviselői adták át. A Jószolgálat-díj egyedi díjtárgya és okleve mellett pénzjutalomban is részesültek az Alapítvány felajánlásában. Az életműdíjjal 1.000.000 forint, a szervezeti kategóriák díjaival 2.000.000 forint, míg az egyéni kategóriák díjaival fejenként 500.000 forint, az önkéntes közösségi kategóriában 1.000.000 forint anyagi elismerés, továbbá a díj médiatámogató partnereinek, az Index.hu-nak, Képmás magazinnak és a Családháló.hu-nak köszönhetően egy egész éves média-kampány is járt.

A 2019-es díjátadóról készült videót itt tekinthetik meg: