Jószolgálat-díj

A Jószolgálat-díjat 2016-ban Báró Twickel György, a Twickel Szőlőbirtok Kft. főtámogatásával hozta létre. A szociális hivatást és az önkéntes segítségnyújtást népszerűsítő elismerés a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány és a 7 nagy magyar segélyszervezet együttműködésében valósul meg.

Zichy Mária Terézia grófnő emlékének ajánlott alapítvány célul tűzte ki névadója szellemi és erkölcsi örökségének ápolását. Az alapítvány regionális – székhelye szerint: Szekszárd és környékén -, országos és nemzetközi szinten támogat rászoruló családokat, személyeket, valamint feladatának tekinti felhívni a figyelmet a szociális munkában áldozatos és példaértékű tevékenységet kifejtő személyekre, közösségekre, tevékenységük társadalomra gyakorolt hatására.

A Jószolgálat-díjat minden évben odaítélik a hivatásszerű és önkéntes szociális munka különböző területein kiemelkedő munkát végzőknek. A cselekvés díja célja többek között, hogy a különböző területeken szociális munkát végzők gyakran láthatatlan, de áldozatos és példaértékű munkáját, valamint annak társadalomra gyakorolt hatását bemutassa, a különböző szociális életpályákat népszerűsítse, és azok társadalmi elismertségét növelje. A díj missziója továbbá, hogy a díjazott személyek és intézmények széles körű bemutatásán keresztül a szociális munka különböző közegeinek mindennapjaiba is betekintést adjon. Egész éven át tartó médiakampányon keresztül hívja fel a figyelmet a rászorulókra, valamint az irántuk való tolerancia és cselekvő szeretet fontosságára.

A Jószolgálat-díjra megfelelő ajánlással országos szinten bárki jelölhet olyan személyeket, szervezeteket és közösségeket, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek az alábbi területek valamelyikén: családokért végzett szociális munka, kisebbségekért végzett szociális munka, fogyatékkal élőkért végzett szociális munka, idősekért végzett szociális munka, hajléktalanokért végzett szociális munka. 

Idén a jelölési időszak 2018. november 30-án ért véget, a beérkezett pályázatok száma pedig jóval meghaladta az eddigieket. Három hónap alatt közel 800 jelölés érkezett a meghirdetett kategóriákra. Magyarországról összesen 109 településről jelöltek személyeket, szervezeteket és közösségeket, de határon túlról – Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Ukrajnából is jelöltek szociális munkásokat a rászoruló kisebbségek közvetlen környezetéből.

Decemberben zajlik a pályázatok feldolgozása, kiértékelése. A szakmai zsűri, amely a hét nagy magyar segélyszervezet képviselőiből áll, 2019 január elején egy kerekasztal-beszélgetés során dönt a hivatásszerűen végzett szociális munka kategóriáiról és az életműdíjról. Az önkéntes kategóriákban a korábbi évekhez hasonlóan felterjesztéseket tesz, és a díj Facebook oldalán a közönség szavazhat majd arról, hogy ki legyen az év önkéntese és civil közössége.

A hivatalos díjátadásra 2019. február 10-én, a Magyar Tudományos Akadémián kerül sor, a díjat létrehozó Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány névadójának, Zichy Mária Terézia grófnő születésének emléknapján.

A 2018/19-es év kategóriái:

  • Hivatásszerűen végzett szociális munka (egyén és szervezet)
  • Önkéntesen végzett szociális munka (egyén és közösség)
  • Életműdíj